A tyúktojásról bővebben

A tojás (elavult nevén mony) egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta a tojás sárgája; ezt a tápanyag raktárként működő tojásfehérje veszi körül. A tojást burkolatok védelmezik, amelynek fő alkotó eleme általában a mész. Ennek köznyelvi neve a tojáshéj.

A tojás mint emberi élelemforrás

Tyúktojás (egész, főtt)

Tápanyagtartalom 100 g-ban

Energia 155 kcal 647 kJ

Szénhidrátok 1,12 g

Zsír 10,6 g

Fehérje 12,6 g

Víz 75 g

A-vitamin ekviv. 140 μg 16%

Tiamin (B1-vitamin) 0,66 mg 51%

Riboflavin (B2-vitamin) 0,5 mg 33%

Pantoténsav (B5-vitamin) 1,4 mg 28%

Folsav (B9-vitamin) 44 μg 11%

Kalcium 50 mg 5%

Vas 1,2 mg 10%

Magnézium 10 mg 3%

Foszfor 172 mg 25%

Kálium 126 mg 3%

Cink 1,0 mg 10%

Kolin 225 mg

Koleszterin 424 mg

For edible portion only. Refuse: 12% (Shell)

A százalékos értékek az amerikai felnőtt

javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

Forrás: USDA tápanyag adatbázis

A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.

Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.

Az átlagos tyúktojás jellemzői

  1. Szabályosság: a tojás az egyik végén hegyesedő, a másik végén nem teljesen kerek, és nincs elnyúlva sem.

  2. Héjának a színe lehet fehér vagy barna, ami a minőséget a szakirodalom szerint nem befolyásolja.

  3. Méretek: a jó minőségű, közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm között van.

  4. Súlyarányok: átlagosan a tyúktojás külső fehér héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja.

  5. Osztályozása: A tyúktojásokat méretük szerint hét osztályba sorolják, míg frissességük szerint három (A, B, C) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a legfrissebb, a C besorolású már csak ipari felhasználásra alkalmas.

  6. Vitamintartalma: a tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2-, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. "A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb."

Kémiai összetétele %-ban kifejezve:

víz fehérje zsír cukrok ásványi

anyagok

Egész

beltartalmában 74,0 13,3 10,8 0,6 1,3

A fehérjében 86,0 12,2 0,2 0,8 1,0

A sárgájában 50,0 16,0 32,0 0,0 2,0

Tojáslikőrök

Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos. Segíts te is a kibővítésében!

  • Advocaat (Belgium, Hollandia)

  • Rompope (Latin-Amerika északi része, különösen Mexikó)

A kereskedelmi forgalomba kerülő tyúktojás jelzése

A szám a tyúk tartásának körülményeire utal, utána következik az országkód (Magyarországon HU)

  • 0 - "biotojás" - a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt

  • 1 - a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték

  • 2 - csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással

  • 3 - ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve

A tojás a kereskedelemben az egész világon hasonló módon, csomagolásban kerül forgalomba.

A tojás mint kultikus tárgy

A tojás minden nemzet kultúrájában kiemelkedő jelentőséggel bír, a termékenységet, a megújuló életet szimbolizálja. Általában a tavaszhoz, a tavaszi napéjegyenlőséghez kötődő ünnepek idején előszeretettel használják a tojást ajándékozásra, díszítésre. A keresztyén kultúra is megőrizte a piros tojás használatát a húsvéti ünnepek során, a 12. századtól a parasztházaknál tojásszentelést tartottak. Mai napig elterjedt pl. Magyarországon is a tojás festése, ami egy kultikus cselekedet. Az ortodox vallásban a halottkultuszban is szerepet játszik a tojás (a halottak sírjára teszik).

A tojáshoz fűződő hiedelmek

A tavaszi hímestojás gyűjtéséhez kapcsolódó hiedelem a szaporodással, fajfenntartással kapcsolatos. A tojások a megszületendő életeket szimbolizálják. A hímestojásokat jóslásra is használták a ráfestett szimbólumok értelmezésével. A lakásban a barkaágakra akasztott kifújt hímes, festett tojások tojásfa néven ismeretesek. A népi hiedelem szerint fiatal házasoknak a tojásfa alatt csókolózni bőséges gyermekáldást jelent. "Egyes vidékeken a felszentelt tojást - a karácsonyi almához hasonlóan - annyi részre osztották, ahány tagja volt a családnak, hogy az összetartozók mindig mindenhonnan visszataláljanak egymáshoz." A magyar vidékeken is elterjedt patkolt tojásnak rontáselhárító hatást tulajdonítottak.

Érdekességek

  • 1999 őszétől a tojásnak október második péntekén világnapja van.

  • Az easter eggek (angol kifejezés a húsvéti tojásra) rejtett üzenetek vagy funkciók, melyeket filmekben, DVD-ken, könyvekben vagy CD-ken találhatunk meg.

  • Ha a tojást túl sokáig főzik, a benne található vas és kéntartalom miatt a sárgája zöldes bevonatot kap.

Jó tanácsok

  • A tojást szellős, hűvös helyen érdemes tárolni még a hűtőszekrényben is. Megmosni csak közvetlenül felhasználás előtt szabad.

  • A nyers tojással készült ételek egészségesek a magasabb vitamintartalom miatt. Ennek ellenére óvakodjanak a nyers tojás fogyasztásától a kisgyermekek, a terhes nők, az idősek és a betegek.

Forrás: www.hu.wikipedia.org

© 2018 Szakonyi Imre István őstermelő. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el